تاریخ : چهارشنبه, ۲۹ فروردین , ۱۴۰۳ 9 شوال 1445 Wednesday, 17 April , 2024

آخرین اخبار

سکان مدیریت شهرداری به فرزند مسجدسلیمان سپرده شد نصب سیستم فرکانسی انتقال اطلاعات فرآیندی چاه گازی از طریق خط لوله جریانی در شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان انتصاب ۲ عضو جدید در هیئت رئیسه فدراسیون ورزش‌های همگانی اولین نشست اعضای هیئت رئیسه فدراسیون ورزش‌های همگانی در سال ۱۴۰۳ برگزار شد نشست اعضای انجمن تکواندو کارگری استان خوزستان با حضور مهندس عباس علوانی دبیر هیئت ورزش کارگری استان خوزستان برگزار گردید فرخ نیا سرمربی پیشکسوتان ایذه جوانان‌ فولاد خوزستان در اندیشه قهرمانی امیر سرتیپ دوم سعید امیری مدیرعامل باشگاه رعد پدافند هوایی ارتش منصوب شد دعوت بازیکنان مستعد و پرورش یافته در باشگاه آزادگان مسجدسلیمان به اردوی تیم ملی جوانان+اسامی و عکس شهردار نفتی، فرصتی مناسب برای تبادل دانش و خدمات برای مسجدسلیمان/ آیا علی جعفری پیشنهاد شورای اسلامی شهر را میپذیرد؟ عبداله جلیلی کیا به سمت “سرپرست آموزش و پرورش ناحیه ۴ اهواز” منصوب شد تاثیر ورزش بر اختلالات حرکتی سابقه «رد صلاحیت» یا «ابطال آرای» افراد منتخب پس از انتخابات مجلس پوست اندازی سیاسی در مسجدسلیمان بزرگ، حاصل تفکر مطالبه گری عمومی صحت انتخابات مجلس شورای اسلامی در تمامی حوزه‌های انتخابیه تایید شد/ مرحله دوم ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ برگزار می‌شود نخستین چاه نفت خاورمیانه و ایران برای بازدید توسط میهمانان نوروزی آماده است کاندیداها دلایل شکست خود را بررسی کنند تشدید نظارت و بازرسی های مشترک بر بازار شهرستان در آستانه عید نوروز گفتگو با پیشکسوت فوتبال خوزستان/ فولاد خوزستان از نظر امکانات سخت افزاری در آسیا تک است /ابراهیم اشکش و مجید باقری نیا این فصل با دست خالی عالی کار کردند نفت مسجدسلیمان ۲ خیبر لرستان ۰

5
بقلم یونس رفیعی منجزی - کارشناس ارشد جامعه شناسی

عقلانیت؛ راهی برای گریز

  • زمان تقریبی مطالعه این خبر : 2 دقیقه
  • کد خبر : 5709
  • 21 آبان 1399 - 15:55
عقلانیت؛ راهی برای گریز

حرکت تاریخی انسان ها به سمت کنش عقلانی است. در کنش عقلانی هدف در ارتباط با ارزش است. تصمیم ها و رفتارهای ما برای رسیدن به هدف است، اما آیا عقلانیت اجازه می دهد برای رسیدن به مطلوب هدف، هر اقدامی را انجام دهیم؟

دیدبان مسجدسلیمان : انسان ها موجوداتی هستند که باورهایی خاص دارند و می‌توانند این باورها را به فعل برسانند یا تغییر دهند.

عقلانیت در سه قالب استفاده می شود، باورهای معقول یا ارزشهای معقول و در نهایت رفتارهای عقلانی.
در عقلانیت نظری ما به چه باوری، باور عقلانی داریم و در عقلانیت عملی ما چه رفتاری را معقول می دانیم و در نهایت عقلانیت ارزشی برای چه چیزهایی ارزش قائل شویم؟
عقلانیت مدنظر ما عقلانیت هنجاری است.

انسان به عنوان حیوان عاقل چه رفتارها و ارزش ها و باورهای داشته باشد که حیوان عقلانی محسوب شود؟
عقلانیت مستلزم ‘باید’ است. باید چگونه باشیم، باید باوری که داریم انجام دهیم، باید به باورمان نظم دهیم و قانونمند کنیم و این باید ها سبب می‌شود که چه رفتارهایی در قالب عقلانیت انجام دهیم.
ما دارای چهار کنش هستیم. کنش اجتماعی، کنش عاطفی، کنش سنتی و کنش عقلانی.
حرکت تاریخی انسان ها به سمت کنش عقلانی است. در کنش عقلانی هدف در ارتباط با ارزش است. تصمیم ها و رفتارهای ما برای رسیدن به هدف است، اما آیا عقلانیت اجازه می دهد برای رسیدن به مطلوب هدف، هر اقدامی را انجام دهیم؟
مثال ساده آن کسب ثروت است. آیا عقلانیت، رسیدن به هدف (ثروت)را به هر روشی توصیه می کند و آنرا مورد قبول جامعه میداند؟

قطعا جامعه دارای ارزش هایی است که براساس آن، راه های رسیدن به اهداف را مشروع و مقبول می کند. در این صورت هر راهی را که می توان به هدف (ثروت)رسید را نمی‌پذیرد و تنها از راه معقول و ارزشی مورد قبول جامعه است.

جامعه ما شاهد فساد های زیادی در ساختار اقتصادی خود است چرا که راه رسیدن به هدف عقلانی از شیوه های غیر ارزشی (اختلاس.احتکار.رانت و ویژه خواری و….)میگذرد.
در مسائل سیاسی جامعه ما، فرد برای رسیدن به مطلوب سیاسی خود دست به روش هایی میزند که از نظر عقلانیت ارزش دار، مورد پسند نیست، اما فرد برای رسیدن به این هدف کوشش خود را دارد و به هر اقدامی دست می زند تا به مقصود برسد. از تقلب در انتخابات تا لابی ها و باج دهی های سیاسی و امتیاز دادن ها.
این دور شدن از عقلانیت ارزشی سبب می شود شایسته سالاری در جامعه مورد هجمه قرار گیرد و درنهایت اعتماد مردم به روش های دموکراتیک و قانونمند، خدشه دار شود و انسجام اجتماعی ناشی از قانون را زیر سوال ببرد. چرا که فرد از عقلانیت خود برای فقط به رسیدن به مطلوب سود برده است اما اخلاقیات را قربانی کرده است.
جامعه ما نیاز دارد برای اعتلای خود، عقلانیتی در چارچوب هدف مقبول و وسیله رسیدن مشروع و استفاده نماید تا از پیامدهای منفی آن جلوگیری شود.

لینک کوتاه : https://didbanpress.ir/?p=5709
  • نویسنده : یونس رفیعی منجزی
  • منبع : دیدبان مسجدسلیمان
  • بدون دیدگاه

نظر دهید:

قوانین ارسال نظرات
  • نظراتی که در آنها از الفاظ زشت و رکیک استفاده شده باشد تایید نخواهند شد.
  • نظراتی که به صورت اسپم و تکراری فرستاده شوند تایید نخواهند شد.
  • نظراتی که جنبه تبلیغاتی و معرفی محتوای شخصی باشند و یا ربطی به موضوع پست مربوطه نداشته باشند حذف خواهند شد.
  • برای انتقادات ، درخواست ها و پیشنهادات خود از طریق فرم تماس با ما که مستقیم با پست الکترونیک سایت در ارتباط هست اقدام کنید.
  • نظرات ممکن است بدون پاسخ تایید شوند که در اینصورت باید منتظر پاسخ از سوی دیگر کاربران باشید.
  • نظرات فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • جهت ارسال نظرات ، حتما آدرس ایمیل خود را به صورت صحیح و بدون www وارد کنید.